Kinnoull Primary School

Christopher Palmer Associates were commissioned by Beautiful Perth in conjunction with Perth and Kinross Council to create a proposal for the frontage of Kinnoull Primary School in Perth. One of the chief constraints of the existing site was its steeply sloping nature so in order to allow comfortable access onto the space, Christopher Palmer Associates proposed creating 3 terraces, constructed using low drystone retaining walls. Incorporating the wishes of the current pupils, these terraces are furnished with a flowering plants and seating areas. The planting proposals included a mix of large and small flowering shrubs and perennials, with opportunities for the school children to plant seasonal bulbs and annuals within the design. A seating area on the central terrace is created using bespoke timber cube stools and benches.  A simple geometric carved stonework detail used on the original gate pillars is appropriated as a detail in the stools. Christopher Palmer Associates also designed a decorative sheet metal screen to be discreetly retrofitted to the existing cast iron railings.  A repeating pattern of oak leaves and acorns is laser cut into the screens. This community project is currently in the process of gathering funds for construction work to be carried out.

  • Client: Beautiful Perth in conjunction with Perth and Kinross Council